اسکولیوز؛ انحنای غیرعادی ستون فقرات
انحراف ستون فقرات از محور طبیعی بدن و در خلاف جهت و به صورت S شکل موجب تغییر شکل ستون فقرات میشود که اسکولیوز نام دارد.
اسکولیوز به معنای انحراف جانبی ستون مهره است. وقتی ستون فقرات را از جلو نگاه میکنیم به صورت یک خط صاف عمودی دیده میشود و وقتی این خط، قوسی شکل میشود به آن اسکولیوز میگویند.
درصدی از افرادی که از ضایعه اسکولیوز(انحراف ستون فقرات) رنج میبرند به شکل مادرزادی و ژنتیکی به این بیماری دچار شده اند.
این ها افرادی هستند که دارای ژنهای قوی برای این نوع انحراف هستند که البته این افراد کمتر از 10 درصد را تشکیل میدهند، اما بخش زیادی از افراد به صورت اکتسابی و با دلایل نامعلوم، انحراف در ناحیه ستون فقرات آنها ایجاد میشود.
از زمانی که فرد به دنیا میآید، این نقص در تشکیل استخوان مهره و یا تفکیک این مهرهها وجود دارد، چرا که فرآیند تشکیل مهره و جدا شدن آن در زمان نوزادی اتفاق میافتد.
گاهی اوقات این انحراف در ستون فقرات دختران 9 تا 15 ساله نیز به وجود میآید و خانوادهها دلیل آن را انجام حرکات اشتباه در نشستن و راه رفتن و غیره میدانند که به هیچ عنوان تصور درستی نیست، چرا که اسکولیوز به صورت اکتسابی و به علت نامعلوم به وجود میآید.
بسیاری از افراد بر این باورند که اسکولیوز در روند رشد ایجاد میشود، اما اینگونه نیست و روند رشد تنها در پیشرفت آن تاثیر میگذارد.
هر چه فاصله زمانی بین به وجود آمدن اسکولیوز و بلوغ بیشتر باشد، انحراف نیز شدیدتر می شود و هر چه زمان به وجود آمدن این انحراف به زمان بلوغ اندام افراد نزدیکتر باشد، فرد این شانس را دارد که جلوی پیشرفت آن را بگیرد.
انحراف ستون فقرات اگر در سنین پایین به وجود بیاید، به دلیل رشد بدن و فاصله زیادی که تا کامل شدن رشد وجود دارد، هر روز بیشتر میشود و از بین بردن آن به دلیل پیشرفت انحراف دشوارتر میشود.
اگر زاویه انحراف ستون فقرات کم باشد، در نواحی خاصی که با قطر بیشتر تشکیل شوند، چندان به چشم نمیآید، اما در مناطقی که نزدیک گردن باشد، این انحراف به شکل جدی نشان داده میشود.
در مواردی که این انحراف خفیف باشد و میزان انحراف آن شدت کمی داشته باشد، با بریس میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد و حدود پنج تا 10 درجه از انحراف آن کم کرد، ولی این روش برای درمان و اصلاح کارآمد نخواهد بود.
انجام حرکات اصلاحی ورزشی نیز در کاهش انحراف ستون فقرات موثر است. اگر بروز اسکولیوز در مواردی باشد که ستون فقرات هنوز شکل ساختاری نگرفته و بدن انعطافپذیر است، میتوان با حرکات ورزشی اصلاحی از شدت زاویه آن کم کرد.
درمان بیماری علاوه بر این که با مصرف بریس و انجام حرکات اصلاحی تا حدودی قابل رفع است، اما انحرافاتی که مادرزادی باشد، با انجام عمل جراحی نتیجهبخش است.
بخش سلامت تبیان
منبع: ایسنا - دکتر فرشید باقری ، متخصص ارتوپدی
مطالب مرتبط: